Hamsters zijn hele schattige beestjes, en als je een hamster als huisdier neemt dan moet je er natuurlijk zo goed mogelijk voor zorgen. Hoe doe je dat eigenlijk, en waar moet je allemaal op letten?
Om een hamster goed te verzorgen heb je een kooi nodig die groot genoeg is. Een gebalanceerd dieet is erg belangrijk, en een hamster moet kunnen knagen. Met genoeg geduld kan je een hamster tam en zindelijk maken. Hamsters slapen overdag en zijn ‘s nachts actief.
Er komt natuurlijk nog meer bij kijken, maar als je het eenmaal weet, kan je de goede keuzes maken en perfect voor je hamster zorgen. In de rest van dit artikel zal ik je precies vertellen wat je allemaal moet weten, zodat je er helemaal klaar voor bent!
Inhoudsopgave
Huisvesting
Het begint natuurlijk allemaal met het vinden van de juiste kooi. Verder moet je een goede (mix van) bodembedekking kiezen en dan kan je gaan beginnen met inrichten!
De juiste hamsterkooi
Voordat je jouw hamster mee naar huis neemt, moet je al na gaan denken over de juiste kooi. Deze moet al helemaal ingericht en klaar zijn, voor je op pad gaat om je hamster op te halen. Zorg voor zo min mogelijk stress.
Het allerbelangrijkste is dat de hamsterkooi die je koopt groot genoeg is, zodat je hamster genoeg ruimte heeft. Verder moet je weten dat hamsters houden van graven, dus moet er een hele dikke laag bodembedekking in het hok. Voor dwerghamsters heb je een laag van minimaal 10 centimeter nodig, en voor Syrische hamsters een laag van 20 centimeter.
De kooi van een dwerghamster moet een oppervlakte hebben van minimaal 70 x 40 centimeter, en een kooi van een Syrische hamster moet 100 x 50 centimeter zijn. Let er op dat deze formaten veel groter zijn dan de meeste kooien die in de dierenwinkel verkocht worden, maar dit is echt het minimale formaat om te zorgen dat jouw hamster zich niet verveelt en gelukkig en gezond is.
Er zijn verschillende opties als het gaat om geschikte hamsterkooien. De goedkoopste is een tweedehands aquarium of terrarium, die soms zelfs gratis op marktplaats staan.
Andere kooien die in winkels te koop zijn, kunnen ook echt heel erg mooi zijn. Ik heb een hele pagina over de 5 beste hamsterkooien, die kan je hier lezen.
Geschikte bodembedekking
Het kiezen van de juiste bodembedekking kan heel erg verwarrend zijn, omdat veel mensen hun eigen voorkeuren hebben. Als je forums gaat lezen, spreken veel mensen elkaar tegen.
Het belangrijkste is natuurlijk dat de bodembedekking veilig is voor je hamster, neem daarom nooit zaagsel of houtvezels van naaldbomen. Ook moet je opletten dat de houtvezels of het zaagsel dat je gebruikt niet te stoffig is. Een geschikte, stofarme verpakking is bijvoorbeeld plospan.
Veel mensen gebruiken een combinatie van verschillende verpakkingen om een mooie laag bodembedekking te maken, die voldoet aan de eisen van een hamster. Hamsters houden er enorm van om tunnels en nestjes te graven, dus dan moeten de tunnels wel heel blijven.
Eén van de beste combinaties is een mix van zaagsel en hennepvezels. Je kan daar ook nog cotton comfort aan toevoegen, maar dat hoeft niet per se. Dat maakt de mix wat luchtiger. Als je deze componenten mixt en het stevig aandrukt, blijven de tunnels mooi intact. Lees ook mijn artikel Stinkt Een Hamster? Waarom & Wat Kan Je Er Aan Doen
De juiste inrichting: Huisjes, Loopwiel, Zandbad en Toiletje
Nu je de juiste kooi en bodembedekking kan kiezen, is het tijd om het even over de inrichting te hebben.
Loopwiel om ‘s nachts in te rennen
Een loopwiel of hamsterrad is absoluut onmisbaar, omdat een hamster ‘s nachts in het wild meer dan 10 kilometer rent. Dit zit in zijn bloed, dus dat wil hij in zijn hamsterkooi ook!
Zorg dat je een wiel koopt dat groot genoeg is, er zijn veel loopwielen te koop die simpelweg te klein zijn. In een te klein wiel rent een hamster altijd met een te holle rug. Zorg daarom dat een loopwiel voor een dwerghamster een diameter heeft van 20 centimeter en voor een Syrische hamster heb je een diameter nodig van 28 centimeter.
Ook het soort loopwiel is belangrijk. Zorg dat je een rad koopt waar de pootjes van je hamster niet doorheen kunnen schieten. Er zijn veel exemplaren te koop waar je hamster op metalen spijlen loopt, en dus altijd goed op moet letten waar hij zijn pootjes neerzet. Plastic opties zijn geschikt, maar een houten loopwiel is doorgaans stiller. Lees ook mijn artikel Waarom Rennen Hamsters in een Rad (En Hoelang)
Een huisje zonder bodem of vloer
Een huisje, of het liefst meerdere huisjes, is heel belangrijk voor een hamster. Hij heeft namelijk een plek nodig waar hij een nestje kan maken en zich veilig kan voelen. Als nestmateriaal kan je wc papier geven, je hamster maakt er dan zelf een knus holletje van.
Het is belangrijk dat er geen bodem in de huisjes zit, zodat ze vanuit hun huisje kunnen graven. Vaak beginnen ze met het graven van tunnels in een huisje. Als je de ruimte hebt voor meerdere huisjes kan je het beste 2 of 3 huisjes plaatsen, zodat je hamster een ware hamsterburcht heeft en hij kan kiezen.
Chinchillazand badje en een hamstertoilet
Ik wilde deze twee items eigenlijk onder het kopje verzorging plaatsen, maar het is ook wel een deel van de inrichting en huisvesting. Een hamster moet je absoluut nooit met water wassen, maar een badje met chinchillazand werkt perfect! Je kan simpelweg een bakje in het verblijf plaatsen en de hamster weet gelijk wat hij hier mee moet.
Dit is een mooi voorbeeld!
Naast een badje is een hamstertoilet een heel goed idee. Hamsters hebben vaak een vaste plek waar ze plassen, en als je op die plek een hamstertoilet neerzet, kan je ze zindelijk maken! Dit is echt ideaal, maar er zitten nog wel wat extra stapjes bij. In mijn artikel Hoe Maak Je een Hamster Zindelijk (In 3 Snelle Stappen) kun je precies lezen welke paar stappen je moet doorlopen.
Voeding
Hamsters zijn omnivoren, wat betekent dat ze dus niet alleen vegetarisch eten. Ze hebben ook dierlijke eiwitten nodig, die ze in het wild binnen krijgen door het eten van insecten.
Droogvoer: wat is geschikt en wat niet
Het is belangrijk dat je speciale hamsterbrokken geeft, waarin rekening is gehouden met de eiwitbehoefte van hamsters. Algemeen knaagdierenvoer, konijnenvoer of caviavoer is niet geschikt, want het is voor hamsters incompleet.
Je hebt veel verschillende merken en soorten hamstervoer. De beste optie is het voeren van biks of pelletvoer, waarbij alle brokken op elkaar lijken. Ieder brokje bevat dan alle voedingsstoffen. Het alternatief is het voeren van gemixt voer, maar dan eten hamsters vaak alleen het lekkerste er tussenuit. Doordat ze selectief eten, krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die het voer te bieden heeft.
Een hamster eet tussen de 10 en 12 gram brokjes per dag, het is een klein beestje dus eet hij ook niet heel veel. Als je het eten in een bakje in de kooi zet, zal hij tegen het einde van de middag wakker worden en naar buiten komen. De hamster eet het eten niet gelijk op, maar stopt het in zijn wangzakken om het mee te nemen naar zijn nest. Daar maakt hij ook vaak een voorraad van eten.
Zo’n voorraad is niet slecht, haal het dus niet weg en ga ook niet minder voeren. Wat je wel kan doen, is kijken of er nog veel voer ligt, en als dit zo is een dagje geen voer geven. Zo kan je voorkomen dat er een hele grote voorraad voer opstapelt in het nest.
Meer informatie over de eetgewoontes van hamsters kun je lezen in mijn artikel Wat Eten Hamsters (Brokjes, Groenvoer en Snacks).
Snacks en tussendoortjes
Je kan ook af en toe wat lekkers voeren, zoals een stukje gekookt ei, een klein beetje vlees, wat rozijnen/pinda’s/zonnebloempitten of meelwormen. Dit gaan ze heel erg lekker vinden. Als je dit goed aanpakt, kan je jouw hamster ook tam maken, daar gaan we het zo nog even over hebben.
Pas op dat je niet te veel snoepjes of snacks geeft!
Als je te veel snacks en lekkers voert, zal je hamster minder brokken eten en dat is niet de bedoeling. Verder moet je oppassen met hamstersnoepjes die je koopt in de dierenwinkel, omdat daar vaak veel te veel suiker in zit. Je kan dan beter een paar gedroogde of levende meelwormen voeren, die vinden ze heerlijk.
Hamsters moeten kunnen knagen
De tanden van een hamster groeien hun hele leven door, dus die moeten kort blijven door te knagen! Als je ze alleen maar zacht voer geeft en nooit aan iets laat knagen, kunnen er al snel gebitsproblemen ontstaan. Om dit te voorkomen, kan je regelmatig hooi en wilgentakken geven.
Er zijn veel knaagspeeltjes te koop in de dierenwinkel, die vaak gemaakt zijn van wilgentakken. Dit soort dingen, zoals huisjes, bruggetjes of gewoon gekke vormen, zijn heel erg geschikt en ook heel belangrijk!
Andere takken, zoals van fruitbomen, hazelnootbomen of twijgen van een berkenboom zijn ook geschikt, dus als je die ergens kan scoren (liever niet langs een weg) is dat een goede en goedkope manier.
Dit is een mooi voorbeeld van zo’n knaagspeeltje. De huidige prijs kan je hier checken op Bol.com.
Verzorging
Veel mensen denken dat je een hamsterkooi iedere week moet schoonmaken, maar dat is echt niet nodig als je de juiste inrichting hebt. Zoals je nu al weet, hebben hamsters een hele dikke laag bodembedekking nodig, en dat wordt allemaal echt niet snel vies. Hamsters plassen overigens ook heel weinig, dus dat scheelt.
Als je maar een klein laagje bodembedekking hebt, moet je je kooi wel vaak schoonmaken, maar dat is echt niet goed voor de hamster. Niet alleen kan hij niet graven, ook is het erg stressvol als je zo vaak al zijn geuren uit de kooi verwijdert. Als een hamster zijn eigen geur ruikt, voelt hij zich op zijn gemak, omdat het zijn territorium is.
Voordat we in de grote schoonmaak duiken, moet je eerst weten wat je op dagelijkse basis moet doen. Het is belangrijk dat je het hok schoonhoudt door etensresten te verwijderen. Ook moet je elke dag even checken of je hamster nog water heeft en of de waterfles niet kapot is. De drinknippels kunnen nog wel eens verstopt raken en dat wil je natuurlijk niet.
Om de paar dagen moet je de plashoekjes van je hamster schoonmaken. Dit is een hele belangrijke stap, en als je dit goed doet, hoef je je kooi bijna nooit “helemaal” schoon te maken. Naast de plashoekjes moet je ook het nestje wekelijks schoonmaken, het loopwiel schoonmaken en de zandbadjes vervangen.
Meer details hierover staan in mijn artikel Hoe Maak Je een Hamsterkooi Schoon (En Hoe Vaak Precies). Dit is echt een aanrader, want er staat daar nog meer belangrijke informatie die ik hier niet allemaal op kan noemen.
De grote schoonmaak hoef je maar eens in de 3 tot 4 maanden te doen. Dat is veel minder dan de meeste mensen aanbevelen, maar als je de vorige stappen goed bijhoudt, is het gewoon niet nodig. Het is ook enorm zonde om een dikke laag van 20 centimeter bodembedekking weg te gooien als het nog niet eens vies is.
Dus, om de 3 tot 4 maanden. Hoe pak je dit dan aan? In het kort schep je 50% van de vieze bodembedekking uit de kooi en vervang je dit door schone bodembedekking. Mix alles goed door elkaar en voila, klaar is Kees.
Je vervangt maar een deel, zodat de hamster nog steeds zijn eigen geur ruikt in het schone verblijf. Dit is heel belangrijk om de stress van je hamster te minimaliseren. Ik heb het hele schoonmaakproces stap voor stap met foto’s beschreven op deze pagina.
Een hamster tam maken
De beste band met je hamster krijg je natuurlijk pas als hij tam is, en gelukkig is dat ook erg makkelijk te doen. Het vereist wel veel geduld, maar het is het waard. Een jonge hamster is makkelijker tam te krijgen dan een wat oudere hamster.
Ik zal even kort door de stappen lopen. Ten eerste moet je jouw hamster aan jou laten wennen. Zeker als je hamster nog nieuw is, moet je eerst gewoon rustig tegen hem praten. Daarna kan je proberen om voorzichtig wat lekkers te voeren. Pak dan bijvoorbeeld een zonnebloempit of een rozijntje vast en probeer hem uit je hand te laten eten.
Als je hamster aan de geur en beweging van je hand gewend is, kan je wat lekkers op je hand leggen en je hand plat in de kooi leggen. Je hamster zal dan nieuwsgierig op je handpalm kruipen. Til hem niet gelijk uit de kooi, hou je hand eerst nog even stil.
Daarna kan je langzaam proberen je hand een beetje op te tillen. Als je hamster dit allemaal goed vindt, kan je hem uit de kooi tillen. Zorg dat je de hamster nooit hoog houdt, want hij kan zomaar uit je hand vallen. Hou hem altijd laag bij de grond, boven zijn kooi of op de tafel.
Al deze stappen staan met meer detail beschreven op de pagina “Hoe maak je een hamster tam“. Daar staat ook beschreven hoe je jouw hamster het beste op kan pakken.
Wat kost een hamster?
Een hamster zelf kost tussen de 5 en 20 euro, dat is heel erg afhankelijk van waar je hem koopt. Je kan hem natuurlijk in een dierenwinkel kopen, maar voor hetzelfde geld of zelfs minder zijn er nog honderden hamsters op zoek naar een nieuw huisje. Je kan beter een hamster adopteren.
Naast de aanschafkosten zijn er natuurlijk nog meer opstartkosten en ook nog terugkerende kosten. Een goede kooi kost voor een dwerghamster al snel 60 euro en voor een syrtje 90 euro. Een kooi (tweedehands) verschilt heel erg in prijs.
Dan is er nog de inrichting. Een loopwiel kost nieuw al snel 30 euro, en let er op dat je er één koopt die groot genoeg is. Maandelijkse kosten voor het voer en de bodembedekking zijn tussen de 15 en 20 euro.
Dan heb je nog de dierenartskosten die wel heel erg kunnen oplopen, maar dit is ook afhankelijk van je eigen keuzes en verzorging. Veel voorkomende kosten zijn nagels knippen (kan je ook zelf doen), een dierenartsconsult, kosten voor gebitsproblemen en uiteindelijk misschien het laten inslapen.
Voor meer details over de kosten voor een hamster kan je deze pagina op mijn site bezoeken.